برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید
  • 1402/12/16 - 09:08
  • - تعداد بازدید: 258
  • - تعداد بازدیدکننده: 250
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
به گزارش مسئول روابط عمومی معاونت غذا و دارو

چگونه داروهای غیرقابل استفاده را معدوم نماییم

تصور نگهداری داروها در منزل برای روز مبادا تصوری بسیار خطرناک و نادرست است.

به گزارش مسئول روابط عمومی معاونت غذا و دارو:

ممکن است پس از مراجعه به پزشک و دریافت دارو، داروهای تجویزشده تا انتها مصرف نشوند. گرچه تصور اشتباه نگهداری این داروها در منزل برای روز مبادا بسیار خطرناک و نادرست است، ولی شاهد هستیم که جمع‌آوری و انبار داروها در خیلی از منازل در محلی به نام های قفسه دارویی و یا جعبه‌های دارویی، در آشپزخانه و یا یخچال صورت می‌گیرد. حال چگونه باید از شر داروهایی که نیازی به مصرف آن نیست خلاص شد؟

داروخانه‌ها به‌هیچ‌عنوان مجاز به تحویل گرفتن داروی مصرف نشده از بیماران نمی‌باشند، چراکه به‌محض خروج دارو از داروخانه، شرایط نگهداری دارو از کنترل خارج می‌شود و به همین دلیل سلامت داروی مرجوعی به داروخانه زیر سؤال است. پس با غیرقانونی اعلام نمودن بازگشت دارو به داروخانه، سلامت مصرف‌کنندگانی که داروهای خود را تنها از داروخانه تهیه می‌نمایند، حفظ خواهد شد.

گرچه داروها نقش مؤثری در درمان بسیاری از بیماری ها دارند ولی زمانی که دیگر نیازی به آن‌ها نباشد ضروری است که برای جلوگیری از خطرات احتمالی، داروها را به شکل مناسبی دور بریزیم. در اینجا روش‌های صحیح انهدام داروهای تاریخ گذشته و یا مصرف نشده را ذکر می‌نماییم.

  1. فهرستی از داروهایی که مرتب مصرف می‌کنید و در منزل موجود دارید، هنگام مراجعه به پزشک همراه داشته باشید تا از تجویز مجدد آن خودداری شود.
  2. نحوه نگهداری صحیح داروها را بدانید و مطابق آن عمل کنید.
  3. تعداد داروهایی که باید در یخچال نگهداری شوند اندک می‌باشد. هنگام دریافت دارو از داروساز نحوه نگهداری دارو را بپرسید.
  4. نگهداری داروها در یخچال (دمای 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد) فقط برای داروهایی که یخچالی می‌باشند ضروری و مناسب است. یخچال مانند حمام دارای رطوبت می‌باشد و باعث می‌شود دارو زودتر از رسیدن به تاریخ انقضای روی بسته‌بندی، خراب شود.
  5. اگر روی جعبه دارویی نوشته است در دمای اتاق نگهداری شود، باید دارو در دمای معمول و در حدود 25 درجه سانتی‌گراد نگهداری شود.
  6. اگر داروی موردنظر جزو لیست داروهای قابل دور ریختن در زباله باشد، داروها را بدون خرد کردن قرص‌ها و کپسول ها، از بسته‌بندی اصلی خارج نمایید و با مواد ناخوشایندی مانند تفاله چای مخلوط‌کنید. مخلوط را در کیسه پلاستیکی دربسته قرار دهید و سپس داخل سطل زباله بیندازید. مخلوط حاصل را می‌توانید همچنین در قوطی حلبی خالی یا دیگر ظروف مشابه بریزید تا از نشت دارو یا ریختن آن به بیرون از سطل زباله جلوگیری شود.
  7. شربت‌ها و سوسپانسیون‌ها را در فاضلاب ریخته و بطری آن را در زباله‌دان بیندازید.
  8. شربت متادون که برای درمان نگه‌دارنده اعتیاد به مواد مخدر توسط پزشک تجویز می‌شود بسیار خطرناک است و به‌هیچ‌عنوان نباید این دارو را در یخچال و در دسترس کودکان و یا در ظروف مخصوص فرآورده‌های خوراکی و نوشیدنی مثل بطری نوشابه نگهداری کرد چون به‌اشتباه ممکن است خورده شود و موارد مرگ نیز مشاهده‌شده است. برای انهدام این دارو را باید در فاضلاب ریخت و بطری را پس از آبکشی دور انداخت.
  9. قبل از دور انداختن بطری خالی دارو، دستور مصرف روی آن را برای جلوگیری از مصرف نابجا مخدوش نمایید.
  10. تعداد کمی از داروها هستند که ممکن است ذاتاً خطرناک باشند یا با مصرف تنها یک دوز در فردی که دارو به او تعلق ندارد، کشنده باشند. برای جلوگیری از مصرف این مواد توسط کودکان، حیوانات خانگی یا دیگر افراد، به‌محض اینکه دیگر موردنیاز نباشند باید سریعاً از طریق فاضلاب دور ریخته شوند؛ مانند چسب پوستی فنتانیل که برای تسکین درد مصرف می‌شود و باید به‌محض خاتمه مدت مصرف (به دلیل این‌که ممکن است چسب هنوز حاوی مقادیر قابل‌توجهی دارو باشد) داخل فاضلاب توالت انداخت تا از مسمومیت اتفاقی با آن جلوگیری شود.
  11. چنانچه شرکت سازنده دارو، روشی را برای معدوم‌سازی دارو روی بسته‌بندی آن ذکر کرده باشد، باید بر اساس آن عمل نمایید.
  12. داروهای خود را به دوستانتان ندهید. چراکه پزشک بر اساس سابقه بیماری دارو را برای شما تجویز نموده است و دارویی که برای شما مؤثر بوده است چه‌بسا برای دیگری خطرناک باشد.
  13. اگر راه صحیح دور ریختن دارو را نمی‌دانید از یک داروساز سؤال نمایید و یا با شماره 190 داخلی 3- شماره 2 تماس بگیرید.
  • گروه خبری : آخرین اخبار
  • کد خبر : 3287
کلمات کلیدی
الناز خدادادی
خبرنگار

الناز خدادادی

تنظیمات قالب